En vanlig form att behandla och bota cancer på är kemoterapi (cytostatika, cellgift). Behandlingsformen kan användas som separat behandling eller tillsammans med operation och/eller strålbehandling. Kemoterapi försöker förgöra kroppens alla tumörceller och förhoppningsvis kan tumörens tillväxt bromsas eller elimineras helt. Kemoterapi är också en behandling som kan ges tillsammans med kortison mot sjukdomar som beror på dåligt immunförsvar. Den kemoterapi som finns i dag kan tyvärr påverka friska celler och då tillkommer olika biverkningar, som i sin tur leder till att patient måste få lägre doser.

Biverkningar

Det finns en nackdel med kemoterapi och det är alla allvarliga biverkningar. De vanligaste är bland annat: anemi, immunbrist, håravfall och illamående. En annan biverkning som kan vara ihållande är att nya tumörer som är maligna uppkommer under en kemoterapibehandling. Flera av dessa maligna tumörer kanske inte upptäcks förrän flera år efter att

behandlingen är avslutad. Det kanandesiska företaget [STENOCARE: https://www.di.se/pressreleaser/2020/12/23/stenocare-forsta-leveransen-av-medicinsk-cannabisolja-till-svenska-patienter /] leverantör Emerald fick under 2020 tillstånd att leverera medicinsk cannabisolja (CBD-olja) till Sverige som hjälp mot bland annat illamående vid kemoterapibehandling och förhoppningsvis ger CBD-olja färre biverkningar. 

Orala biverkningar

Det är vanligt att cancerpatienter som behandlas med kemoterapi får orala besvär. Därför är munhygien extra viktigt. En ny forskning har visat att en ordentlig munhygien kan vara a och o. Eftersom patienter som får kemoterapi är mer infektionskänsliga än människor som är friska kan ett infekterat tandkött föra in bakterier i blodomloppet och då leda till blodförgiftning. Det är därför oerhört viktigt att patienterna får en bra tandvård redan i början av sin kemoterapibehandling. Patienterna kan hjälpa till med sin munhygien genom att själv borsta sina tänder ett par gånger om dagen med en mjuk tandborste. 

Kemoterapi och orala biverkningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *