Det är mycket viktigt att sköta munhygienen, inte bara för att andedräkten blir dålig och att tänderna kan lossna, den inverkar också på allmäntillståndet, kan leda till flera olika sjukdomar, och cancer är bara en av alla dessa. Som barn får du en kallelse till en tandläkare och så fortsätter det tills du gått ut skolan. Efter det är det viktigt att du fortsätter med regelbundna besök antingen hos Folktandvården eller hos en privattandläkare. 

På dessa praktiker finns även tandhygienister som tar bort tandsten och ansvarar för den förebyggande tandvården. Om du besöker tandläkaren en gång om året och så också tandhygienisten, får du en bra tandvård, men skulle du få problem med tänderna, som till exempel att det blöder i tandfickorna när du borstar tänderna, kan du ha drabbats av parodontit (tandlossning), bör du ringa och boka en extra tid hos tandläkaren.

Vid operationer

Eftersom dåliga och trasiga tänder kan leda till infektioner bland annat i tandköttet, bör du alltid genomgå en tandläkarundersökning och få behövlig behandling innan till exempel en ny ledprotes eller en ny hjärtklaff inopereras. Ibland behövs en antibiotikabehandling för att bakterierna inte ska spridas genom blodet till hela kroppen. 

Diabetes

Har du diabetes är en bra munhygien väldigt viktigt. Det är vanligare att diabetiker får sjukdomar i tandköttet än

friska och det beror på mindre salivutsöndring. Diabetiker bör därför sköta sina tänder extra noga hemma och gå på extra täta kontroller. 

Hjärt- och kärlsjukdomar

Dålig munhälsa kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar som till exempel hjärtinfarkt. För att inte riskera att få de vanligaste folksjukdomarna är det av stor vikt att lära barnen hur viktigt det är att borsta tänderna och som vuxen regelbundet besöka tandvården. Sjukvården skulle då slippa många operationer som egentligen är onödiga. 

Dålig munhälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *