År 1951 grundades den ideella fristående organisationen Cancerfonden, som har som vision att övervinna cancer. De arbetar med finansiering av forskning, opinionsbildning och sprider kunskap om sjukdomen för att fler ska överleva. Eftersom föreningen är ideell har den inget statligt stöd och är därför beroende av donationer. Varje år i januari sänds Cancergalan på TV4, där kända svenskar sitter och tar emot samtal från privata personer som vill bli månadsgivare. Företag som vill donera ett frivilligt belopp är också välkomna. 

Svensk insamlingskontroll, grundad av bland annat LO, TCO och SACO är den enhet som delar ut de sjusiffriga plusgirokontona (90-konton). När ett plusgiro- eller bankgirokonto börjar med 90 vet du att det är en insamling som ska gå till välgörenhet. Enheten kontrollerar också att 90-konton sköts på rätt sätt och inte bryter mot Cancerfondens regler.

Organisationen och ekonomi

Förutom Cancerfondens speciella medlemmar har de cirka 30 huvudmannaorganisationer, som kan vara fackliga,- politiska, och olika intresseorganisationer. År

2017 hade Cancerfonden omkring 800 miljoner i intäkter, men i skrivande stund har den summan troligtvis ökat betydligt. Omkring 80 procent av intäkterna kommer från testamenten och olika gåvor. Det är vanligt att anhöriga önskar pengar till Cancerfonden istället för blommor vid en begravning. 

Rosa bandet

En känd kampanj som Cancerfonden startade 2003 är Rosa bandet. I oktober varje år säljs ett rosa litet band som du kan fästa på en kavaj, jacka eller liknande. Pengarna som kommer in går till att finansiera forskning som ska bekämpa bröstcancer. 

Mustaschkampen

Under 2007–2011 drev cancerfonden mustaschkampen, där de insamlade pengarna skulle gå till forskning om prostatacancer. Under åren kampanjen pågick samlades omkring 30 miljoner in. 

Årets cancerforskare

År 2016 började Cancerfonden dela ut Årets cancerforskare, en utmärkelse som gick till en forskare som gjort något extra stort inom det vetenskapliga området. Priset delas ut varje år på Cancergalan och i år, 2021, gick priset till Anna Martling, överläkare och professor. 

Ideella organistationer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *