Drygt en procent av alla cancerfall bland män är testikelcancer. Av dessa är 75 procent av patienter mellan 27 och 42 år.

Det vanligaste symptomet på testikelcancer är att en av testiklarna har blivit större och känns svullen. Det kan även upplevas som en förhårdnad i testikeln. En sådan förstoring kan bero på en infektion och ska då behandlas med antibiotika. Oavsett orsak är det alltid viktigt att söka läkare om en testikel har förstorats eller gör ont.
Ett annat symptom kan vara att testikeln kan ömma eller göra ont. Smärtan eller värken kan även vara det första symptomet. Många män beskriver en diffus värk eller tyngdkänsla i pungen. För vissa män kan det första symptomet bestå av en ischiasliknande värk i ryggen. I dessa fall kan cancern ha spridit sig till lymfkörtlarna.

Vid misstanke om testikelcancer är den första åtgärden en läkare gör att känna på testiklarna om de är förstorade eller om det finns någon förhårdnad. Nästa steg är att göra en undersökning med ultraljud. Om det är fortfarande känns osäkert kan en läkare behöva ta ett prov via en operation i ljumsken. Om testikelcancer har påvisats får patienten genomgå en utredning för att kartlägga om hur mycket som har spridit sig. Efter detta kan behandlingen påbörjas.

Symptom på testikelcancer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *