Om du själv känt regelbundet på dina testiklar och upptäckt en förändring, till exempel diffusa smärtor, eller att den ena testikeln blivit lite större än den andra, kanske du har drabbats av testikelcancer som oftast uppkommer vid unga år, cirka 15–40 år. Det första du ska göra om du känner en försämring är att boka en läkartid. När du kommer till läkaren känner han/hon försiktigt med händerna på testiklarna, sedan skrivs en remiss till urologmottagningen, där görs ett ultraljud som kan se förändringar i testikeln. Skulle så vara klipps en liten bit bort och studeras i ett mikroskop. Där ser läkaren om det är en tumör.

Behandling

Om du har testikelcancer är kemoterapi vanligt, när cytostatika sprutas in i blodet ska den helst ta bort eller reducera tumörerna. Det är viktigt att börja med en mindre dos för kemoterapi kan även skada friska celler. Ett flertal biverkningar kan förekomma, som illamående och håravfall.

Ideella organisationer

Det finns ett flertal ideella organisationer där du kan få hjälp och stöd, även dina anhöriga kan få stöd där, för de behöver minst lika mycket stöd för att orka. Cancerfonden är den största organisationen, men det finns många mindre över hela landet.

Dålig munhälsa

Det är viktigt att du redan som barn får lära dig hur du sköter din munhälsa och få förklarat hur viktigt det är att borsta tänderna korrekt. När den fria tandvården tar slut bör du besöka Folktandvården eller en privat tandläkare för fortsatt tandvård. Sköter du inte din munhygien på bästa sätt kan du drabbas av flera av de vanligaste folksjukdomar som bland diabetes, hjärt-, och kärlsjukdomar med flera.